onsdag den 6. maj 2009

Hva’ djævlen er en jærv?



…Og hvorfor lyder det bare så meget sejere når man siger det på engelsk. Wolverine.

Jærven er et lille pungdyrslignende rovdyr, der bl.a. lever i Norge og Sverige, Mens Wolverine er en menneske-mutant med hastige regeneringskræfter og klør der vokser ud af knoerne, samt et vigtigt medlem af X-men. Sejt nok som det er, så er hele hans skellet da også lige belagt med en uforgængelig legering fra det ydre rum kaldet Adamantium, hans sanser er selvfølgelig skærpet og han har dyriske instinkter for blodhævn. Skal der laves en spillefilm om ham? Det tror jeg nok der skal!

Og sådan er det formentlig gået til da man i Marvel Studios besluttede sig for at lave en X-men Origins: Wolverine.

Min første undren over filmen om Jærven (som Wolverine, nu engang hed i de gamle x-men tegneserier) er del-titlen "X-men origins". Jeg mener, hvorfor er det lige filmen ikke bare kan hedde Wolverine? Er det for lige at minde os om hvor det er vi har set ham guttet før? Eller er det ganske enkelt fordi Marvel har valgt at malke X-men brandet så meget at vi nu får samtlige X-men medlemmers forhistorie? Eftersom en Magneto film også snart varsler sin ankomst, er sidste mulighed nok mest sandsynlig.

Ser man traileren til denne film, bliver man dog hurtigt solgt på de actionfyldte sekvenser, med fede boksere, ninja sværd, helikoptere, motorcykler, science fiktionistisk teknologi, teleportation, flere skarpe objekter og behårede brystkasser. Dette gør selvfølgelig at filmen bliver et hit uanset hvad, fordi action er noget alle vi vil gå i biffen for.

Selve filmen kræver minimal genfortælling idet action-elementet som sagt er i fokus. Wolverine som i starten bare er jimmy, flygter sammen med sin bror fra barndomshjemmet og deltager i sammenlagt 3 krige deriblandt 1. Og 2. Verdenskrig. Efter deltagelsen i vietnamkrigen bliver både jimmy og broren victor del af et hold under ledelse af General Stryker. Wolverine bryder med holdet og finder stille og roligt liv i canada som skovhugger (eller Axe-man hvis nogen andre havde set den sammenligning), med en lærer kæreste. Det hele går dog galt efter et besøg fra Stryker, og mordet på hans kæreste der ender i stridskamp med victor (sabretooth). Resten af filmen derfra er bare ren blodhævn og effekter.


Jeg vil umiddelbart sige at som actionfilm virker den til klar høj karakter, hvis man til stadighed ser bort fra brugen af CGI til at lave f.eks. Wolverines klør. For mig er det noget man lægger for meget mærke til, og det ødelægger så måske oplevelsen en smule. Filmen som actionfilm driver sig dog på ingen måde udover de tilstrækkelige actionfilm vi allerede har, som ikke kræver mutanter med overnaturlige kræfter. Er man derimod, som jeg, lidt af en fan af X-men/marvel universet, så vil man glæde sig over at kunne udpege adskillige mere eller mindre kendte mutanter fra tegneserierne.

Det virker som at for langt de fleste skuespillere så er det typisk de her computergrafik-drevne superhelte/katastrofefilm, der volder flest problemer. Det er som sådan ikke noget man kan undre sig over da disse skuespillere meget tit skal forestille sig de her ting som vi ser på filmene. Sådan noget som at virke skræmte over en kæmpe syndflod (day after tomorrow), eller stirre på metalklør der kommer ud af ens knoer (X-men origins: Wolverine). Og jeg håber at det er derfor skuespillet var så dårligt, som det var i Wolverine filmen. Bare det at caste black-eyed-peas frontmand will.i.am som teleporterende mutant og Ryan Reynolds fra "2 fyre, en pige og en pizzeria" som ninjamutant og "SPOILER ALERT" Deadpool mutant, med adskillige mutanters kræfter…

Der er niveauet ligesom sat, endda Hugh Jackman kan ikke løfte hovedrollen så godt som han gennemførte birollen i X-men 1, 2 og 3. Kun Liev Schreiber i rollen som Victor Creed/Sabretooth virker engageret i sin rolle som voldspsykopatisk mutant.

I stedet for at være klædt på til tænder og klør, så vælger X-men origins: Wolverine et lidt mere typisk behåret brystkasse look, hvilket virker godt nok i en trailer, men i spillefilmslængde? Ikke helt. Superhelteklunset passede ganske perfekt i starten af X-men filmene, men tøjet er åbenbart blevet smidt efterhånden. Uden på er wolverine rå og testosteronpumpende, men man havde nok savnet lidt mere inden i, end bare en klump kold adamantium.

Wolverine får derfor 2 ud af 6 stykker kluns.

/\ /\ - - - -

  • Buksen

Ingen kommentarer:

Send en kommentar