onsdag den 1. december 2010

Juleføljeton 1. dec


Så rammer Julen landet, det er i dag den 1. december sneen dækker landet og kulden har anbragt os i en uddendørs fryser, man hører The Balcony med The Rumour Said Fire i radioen. Det giver med Simon and Garfunkel og Fleet Foxes associationer til det vinteragtige og jo nærmest julede.

Når julen rammer landet rammer en række føljetoner og julekalendere i alle afskygninger. Adventskalendere, pakkekalendere, chokoladekalendere, lågekalendere, TV-Julekalendere, avisjulekalendere, radioføljetoner.
Hvad angår TV i år har de store produktioner tilsyneladende ligget stille og TV2 genudsender istedet for 117. gang Pyrus alle tiders eventyr samt "De Natergales The Julekalender" der ligeledes er ekstremt fantastisk at se for 118. gang . På den smalle kanal DR2 diskes der istedet op med to nye voksen julekalendre: Den ene omhandlende en rundtur blandt danske mindemærker og den anden en vandretur med Michael Bertelsen.

Man kan altså vælge at genopfriske, hvor usandsynligt morsomt det er med en omgang Bobbobbob til hvad som helst både på TV og den heraf følgende reciteren i det virkelige liv. Samt den hysterisk morsomme metamorfose af engelsk og dansk Nephewstil. Eller i og for sig er det vel omvendt og således har hr. Kvamm en ukendt inspiration hos De Natergale.
Er dette ikke ens kop søde julte kan man vælge at få opdateret kendskabet til mindesmærker for begivenhder man alligevel ikke kan huske. Eller man kan se ham der Bertelsen vandre igennem Spanien i en situation, der synes uvandt for manden, der plejer at være placeret i et studie med en dertil underliggende underspillet attitude og en tvivl hos seeren om, om manden egentlig ved hvor han vil hen med diverse interviews.
Under alle omstændigheder har han også påvist i det seneste meget smalle, og lange programserie "Quatraro Mysteriet" sammen med kollegaen Mads Brügger om et mord på en italiensk embedsmand i EU-parlamentet, at smalle serier kan fungere. Derfor kan man se med glæde frem imod program der handler om at vandre "og finde sig selv. Det er dermed et program, der ikke hylder den dårligste fællesnævner samt kendisfetichismen i populærprogrammer som Vild med Dans og X-factor, you name it.
Jeg hopper nok med på vandreturen ad Caminoen.

Hvad angår den massekultur der har ramt fladen i form af X-factor, Talent og andre programmer var det interessant at høre at personer som Claus Hjort Frederiksen betegne netop disse programmer som en sejr over "De røde lejesvende" på DR der ellers hidtil kun havde sendt dødsyge dokumentarer og nyhedsudsendelser. Sikke en sejr! Det skal nok sikre at befolkningen opnår oplysning og ikke fordummelse.
Så er det godt DR2 i det mindste findes - her er lødige programmer som eksempelvis Deadline, endda programmer der ikke er politiserede af røde lejesvende, men er lødige ikke i kraft af holdning men i kraft af "journalistiske skills".

Nå men det startede med et spørgsmål om juleføljetoner og så gik der politik, og jeg ved ikke hvad i den, når vi nu skulle hygge os med småkager og julegodt. Så tilbage til det. Her er en lille 1. decembergave lad os se om der sker noget i morgen - måske en lille historie, der begynder således:

"Nisserne i udkantsdanmark vågnede op til et smukt sneklædt landskab..."

Hermed gaven:

2 kommentarer:

  1. Nu du har fat i julekalendere og politik i samme åndedrag, så synes jeg lige jeg ville reklamere for et yderst spændende koncept, der vist nok kører på Go'aften Danmark i disse dage. Udvalgte politikere på borgen afsætter således arbejdstid til at drille hinanden for rullende kameraer. Således kan man se Marianne Jelved, Bertel Haarder, Johanne Schmidt-Nielsen, Kristian Thulesen Dahl, Naser Khader m.fl. kaste sig ud i juledrillerier lige før 19-nyhederne på TV2. Det kan da kun være et kig værd!

    SvarSlet
  2. Giv Kristian Thulesen Dahl og han ligner en nisse det er 100!

    SvarSlet