tirsdag den 25. januar 2011

Oscar og den sorte svane


Tænk på en typisk svane. Er den hvid? selvfølgelig! ligesom i H. C. Andersens eventyr. Faktisk så virkede det faktum at en svane så indlysende engang at man tog det som en selvfølge og udtrykket "Sort Svane" blev brugt om totale umuligheder. For hvem kan forestille sig en sort svane? Det ville jo være som at tænke sig til en sort leopard øh... Anyways så viste det sig at der fandtes Sorte Svaner og så holder udtrykket jo ikke ret godt.

Når man endelig skal opleve den slags ironi, så kunne man da i det mindste have brugt dragen som en umulighed. Det er vel ikke ligefrem svært at finde på noget der aldrig ville kunne lade sig gøre. Nå men eftersom  fåret nu ikke længere er den eneste med sorte familiemedlemmer, så mente Tchaikovsky at han kunne skrive balletten om fåreflokken om til Swanesøen. En lille Ballet på sort og hvidt, med intriger, lidenskab, kærlighed og mennesketransformationer. Alt det der dagligdagsstof. Spring 135 år frem og Darren Aronofsky, manden bag The Wrestler og Requiem For A Dream, har lavet en psykologisk gyser om det hårde kunstneriske pres der ligger i ledende rolle i en opsætning af førnævnte ballet. 


Lyder det kedeligt, så husk på at instruktøren gjorde et køleskab til et monster og Mickey Rourke til stjerne for anden gang. Black Swan er i sig selv ikke nogen sort svane, fordi den ikke gør noget fuldstændig banebrydende, men takket være fremragende skuespilspræstationer fra Mila Kunis (fra That 70's Show) og Natalie Portman (hende fra Starwars episode I, II og III) og Aronofsky's utrolige hensyn til de små sanseindtryk, bliver filmen til en forkæmper for et bedre film år.


For helt alvorligt, hvor mange "gode" film var der sidste år? Hurtigt tænk på 5 film fra 2010 der generelt set er gode. Først tænker du Inception og så tænker du Social Network, der er da Toy Story 3 og Iron Man 2 og Twillight og Harry Potter.... Nej vel. 2010 var året, hvor vi måtte nøjes med en halv Harry Potter film halvdårlige komedier der levede i The Hangover troen og film der står og falder på 3D. 


'11 tegner heldigvis til at være et behageligt år, i hvert fald for danskerne nu hvor de fleste Oscar nomineringer får premiere her landet lige op til uddelingen den 28. februar. Black Swan er nomineret i 5 kategorier: Bedste film, bedste kvindelige hovedrolle, bedste instruktør, bedste fotografering og bedste redigering. Vinder den bedste film? nej. Nogle andre? Det er svært at sige, med alle de film som vi i Danmark endnu ikke har set. Et bud ville være at David Finchers "The Social Network" løb med et par stykker. 


Tilbage til svanerne, så ville jeg sælge den som en Fight Club med piger der danser, myrder og dyrker lesbisk sex... jepsen. Natalie Portman i heftig omgang med anden kvinde, den krydser vi af for de ting hun skal gøre før hun dropper skuespilet. Selvfølgelig er brugen af de originale kompositioner også bemærkelsesværdige, men Portman og Kunis snaver altså i filmen. Havde det været anerledes med Brad Pitt og Edward Norton, hmm det behøver man vidst ikke tænke på.


    "Where is that hand going Eddy??"


  

Ingen kommentarer:

Send en kommentar